Marianne in het grote dierenbos

De Partij voor de Dieren heeft het dit jaar gezocht in iets creatiefs. Een van de slogans van de partij luidt: “Geef je idealen kleur”. Vervolgens moet iemand op het waanzinnig creatieve idee zijn gekomen om … een kleurplaat te maken.

De Partij voor dPvdDVerkiezingsposterTK2017A3_schermresolutie-e69b4e57e Dieren is in vijftien jaar tijd  een serieuze partij geworden. Goed voor zo’n vier zetels. En heel aanwezig. Ook op dit partijbureau is natuurlijk nagedacht over beeld. Zo maakte een fotograaf een ijzersterk portret van Marianne Thieme. Dat hangt op alle stations, levensgroot. Goeie foto, goeie blik, daadkrachtig, niet overdreven, ingehouden fotobewerking. Niets mis mee. Met de slogan is wél wat mis, als je het mij vraagt “Plan B. Hou vast aan je idealen.” Wat is dan plan A, als Marianne Thieme je plan B is? En waarom is plan A er niet van gekomen? Maar daar gaat dit blog niet over.

Iemand vond dit beeld niet genoeg. Bovendien was er nog een andere slogan waar ze wat mee moesten: “Geef je idealen kleur.” Er is hoogstwaarschijnlijk diep nagedacKleurplaatMariannezwartwit-d334443eht, gebrainstormd, met geeltjes op flip-overs geplakt, mensen in groepjes in hoeken van de kamer, rollenspel … Tot opeens iemand riep:”Een kleurplaat! We maken een kleurplaat!” En zo kwam het dat de Partij de hiernaast afgebeelde plaat besloot te verspreiden.

Sprookje
De zwart-witversie is nog wel leuk als aardigheidje. Al pakken de harde lijnen niet erg gunstig uit voor Marianne. Maar in kleur wordt het ineens een heel ander verhaal. Ineens wekt alles de associatie met Walt Disney, met een sprookjesbos, de Efteling, met de zeven dwergen, met Roodkapje, Doornroosje en, vooruit, Hollebolle Gijs er ook maar bij. Het is raar hoe een simpele kleurplaat een hele lade in je hoofd opentrekt en je met allerlei associaties op de loop gaat. En dat alleen door die kleuren.

KleurplaatMariannekleurklein-c1c6ae37Wat zien we? De getekende variant van Marianne draagt een sportief donkerblauw fleece-vest, en ze heeft een klaproos in heur haar. Pal naast Marianne bloeien overvloedig klaprozen en korenbloemen.Op haar rechterschouder zit een roodborstje. Daarachter zien we zwanen, ganzen, herten, reeën, hazen, kortom de hele menukaart van restaurant De Echoput in Apeldoorn rent voorbij in matte grijstinten. En als kijker vraag je je af: WAT, oh WAT is hier toch bedoeld? Waar wil dit beeld de kijker van overtuigen? Welke boodschap kan er in deze campagnekleurplaat besloten liggen? Dat is er maar een: de wereld van de dierenpartij is een sprookje. Maar dat moet je toch niet willen, Marianne?

– Met dank aan Sean van der Steen
– Dit is beeldblog #66. Zie voor blog 1-64: http://koetsbeeldblog.blogspot.nl/.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s