Op de fotoredactie van het CDA

Sybrandcover

Politici en kinderen, dat doet het altijd goed op de foto. Bijna altijd, want als je je niet echt thuisvoelt tussen kleine kinderen, moet je een goede acteur zijn. Dat is Sybrand Buma niet echt. En daardoor wringen deze afgekeurde campagnefoto’s.

Op de ochtend van 11 november 2016 bezoekt CDA-voorman Sybrand Buma groep A van basisschool de Diamant in Naaldwijk. Niet om stemmen te trekken natuurlijk, maar om een goed fotomoment te creëren. Eén van de foto’s van het bezoek is dan ook gebruikt voor de campagnefolder van het CDA. Een media-event dus. Bij nadere beschouwing blijkt de folderfoto hierboven een uitsnede van deze foto, gevonden op de Facebook-pagina van het CDA:

Sybrand totaalHet onscherpe jongetje op de voorgrond geeft mooi diepte aan de plaat, maar het is jammer dat iedereen een andere kant op kijkt, waardoor de foto weinig richting heeft. De uitsnede op de folder heeft dat bezwaar iets minder, al is er geen contact tussen de lijsttrekker en het jongetje. Dat richt al zijn aandacht op iets anders.

Too close
sybrand toocloseDe website van de trotse school geeft een mooi inzicht in het keuzeproces dat aan de folderfoto vooraf is gegaan. Want hier kwamen de foto’s terecht die blijkbaar niet zijn gebruikt. Op de foto hiernaast spreekt Buma hetzelfde jongetje aan. Er is oog-contact, het jongetje kijkt vrolijk op naar Buma. Maar er is één ding mis: Buma zit er in zijn enthousiasme te dicht op. De foto is te intiem, de afstand tussen beiden te gering. De beeldredacteur moet begrepen hebben dat dit niet werkt. Bovendien is de hoofdpersoon niet goed in beeld.

Grimas
De foto hieronder viel eveneens af.sybrandgrimas2 Jammer, want we zien echte interesse die veroorzaakt wordt doordat er een mooie kijk-richting in de foto zit: iedereen kijkt naar hetzelfde. (Behalve het meisje rechts achter Buma, die een filmpje staat te maken voor thuis. Zij is er dan ook half afgesneden.) Wie beter kijkt naar het gezicht van Buma, begrijpt waarom ook deze foto is afgevallen. Dat is niet de ontspannen lach die moet wedijveren met het geschater van rivaal Mark. Buma wilde misschien al een tijdje weg. Alle ontspanning is verdwenen. En we zien de grimas van iemand die moet lachen voor de foto.

Vinger
De foto hieronder is ook afgevallen. Natuurlijk! Hoewel het enige zwarte jongetje uit de klas naast de CDA-man is neergezet, heft Buma net bij het afdrukken zijn vinger. En dat wil je niet: een grote sybrandvinger witte man die zijn vinger heft naar een klein zwart jongetje. Verder komt het zwarte jongetje overigens niet meer in beeld en krijgen we een blanke school voorgeschoteld zoals je die waarschijnlijk alleen in het afgelegen Naaldwijk nog tegenkomt. (Wikipedia: “Naaldwijk heeft geen spoorwegstation. Er zijn geen autosnelwegen die de plaats aandoen.”)

Buma leest voor
En tot slot de foto hieronder. Het leek een goed idee: Buma leest voor. Hij is daar heel bedreven in, want hij kan dat zelfs met het boek op de kop. De fotograaf is geen filmkenner geweest. Anders had hij deze foto nooit gemaakt. Iedereen die de film Fahrenheit 9/11 van Michael Moore wél heeft gezien, herinnert zich een saillant moment uit de film. sybrand boekVoor de niet-kenners: in de documentaire van Moore is president Bush op bezoek bij een basisschool precies op het moment dat een vliegtuig een wolkenkrabber in New York binnenvliegt. Een veiligheidsagent fluistert Bush tijdens het voorlezen iets in het oor. Vervolgens zien we Bush verstijfd zitten met het voorleesboek op schoot. Een beeld van een machteloze president. Het is ons allemaal bijgebleven. De CDA-fotograaf zag het misschien pas na afloop, maar niet toen hij afdrukte.

– Foto’s: http://diamanthw.pcpow.nl/bezoek-van-dhr-sybrand-buma/
– Met dank aan Sean van der Steen
– Dit is beeldblog #65. Zie voor blog 1-63: http://koetsbeeldblog.blogspot.nl/.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s